Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAlarmantan broj pacijenata na Listi čekanja za lijekove u Federaciji BiH

Alarmantan broj pacijenata na Listi čekanja za lijekove u Federaciji BiH

Prevelik broj pacijenata na listama čekanja

Prema nedavno objavljenim informacijama, na Listi čekanja za lijekove u Federaciji BiH nalazi se 1.299 pacijenata. Većina njih pati od karcinoma, a posebno su ugroženi bolesnici s karcinomom dojki i pluća, kojih ima 554. Pored njih, 503 pacijenata se bori s drugim onkološkim oboljenjima.

Procijenjeni trošak liječenja

Procjenjuje se da bi zatvaranje postojećih Lista čekanja na lijekove iznosilo oko sedam miliona KM mjesečno. Na pitanje o medicinskim procedurama koje se ne mogu obavljati u BiH, Zavod zdravstvenog osiguranja ističe da nema tačnih podataka.

Javna percepcija i poziv na akciju

Udruženja pacijenata upozoravaju na činjenicu da bi javnost mogla pogrešno shvatiti smanjenje broja pacijenata na listama. “Tražimo hitnu reakciju nadležnih institucija za eliminaciju lista čekanja”, naveli su iz inicijative “Glasaj za život”.

Finansijska sredstva za zdravstvo

Zavod za zdravstveno osiguranje trenutno nije pregovarao s Vladom FBiH o sredstva za 2025., ali naglašava da će uzeti u obzir financijske potrebe pacijenata. Ova situacija zahtijeva hitna rješenja kako bi se osigurao dostojanstven život i zdravlje svih građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -