Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSDA O Ekonomskoj Situaciji u Federaciji: Kritika Aktuelne Vlasti

SDA O Ekonomskoj Situaciji u Federaciji: Kritika Aktuelne Vlasti

Izvještaj SDA o uspjesima prethodne Vlade

U najnovijem saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA), predstavljeni su rezultati rada prethodne vlade koju je vodio Fadil Novalić. Tokom osam godina vladavine, budžet i penzioni fond su stabilizirani, ističe se u saopćenju. Novalić je naslijedio stanje na ivici kolapsa nakon Nermina Nikšića.

Postignuća u ekonomiji tokom Novalićevog mandata

Prema SDA, tokom Novalićeve vladavine zabilježen je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i industrijske proizvodnje. Suficit u budžetu je iznosio preko 530 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordne nivoe.

Kritika aktuelne vlasti

SDA je oštro kritizirala trenutnu vlast, koju predvodi Trojka, navodeći da je u prvih osam mjeseci 2023. godine potrošen cijeli suficit. Također, budžet je završio u dodatnom deficitu od skoro 50 miliona KM.

Penzioni fond ponovo u krizi

Prema tvrdnjama SDA, penzioni fond se ponovo suočava s krizom, a industrijska proizvodnja je smanjena za 9%. Javna preduzeća bilježe gubitke, a BDP je značajno opao.

Politika i ekonomski pokazatelji

SDA upozorava na političku krizu, naglašavajući da je došlo do potpunog zastoja u procesu pristupanja NATO-u i EU. Ekonomija se suočava s konstantnim padom, dok rastu cijene struje, telekom usluga i hrane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -