Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAlarmantno stanje na listama čekanja: Pacijenti traže hitnu reakciju vlasti

Alarmantno stanje na listama čekanja: Pacijenti traže hitnu reakciju vlasti

Polovični podaci o listama čekanja

Udruženja pacijenata okupljena oko inicijative “Glasaj za život” objavila su zabrinjavajuće informacije o stanju na listama čekanja Fonda solidarnosti. Prema njihovim saznanjima, na Listi čekanja za lijekove trenutno se nalazi 1.299 pacijenata.

Najugroženije grupe pacijenata

Od navedenog broja, najviše oboljelih dolazi sa karcinomom dojki i pluća, njih čak 554. Ostale grupe uključuju 503 osobe s onkološkim oboljenjima, 110 oboljelih od multiple skleroze, te 101 oboljelog od hematoonkoloških bolesti. Manje grupe uključuju pacijente sa Crohnovom bolešću i metastatskim melanomom.

Visoki troškovi liječenja

Procijenjeni mjesečni troškovi za liječenje ovih pacijenata iznose oko sedam miliona KM. Ipak, udruženja pacijenata naglašavaju da od Zavoda zdravstvenog osiguranja nemaju informacije o pacijentima koji čekaju na medicinske procedure koje se ne mogu obaviti u BiH.

Apel za hitne mjere

Iz udruženja traže hitnu reakciju nadležnih institucija. Smatraju da bi izostavljanje važnih informacija moglo stvoriti pogrešan utisak o smanjenju broja pacijenata na listama čekanja. Oni naglašavaju da je borba za dodatna sredstva u Budžetu Federacije BiH ključna kako bi se osiguralo pravovremeno liječenje.

Pravo na zdravlje

“Tražimo podršku svih nadležnih institucija te efikasan sistem finansiranja zdravstva u FBiH”, poručuju iz inicijative “Glasaj za život”. Njihova borba za pravo na dostojanstvo i zdravlje ne smije stati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -