Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDodik odlazi u Kazanj na samit BRICS: Važnost posmatračkog statusa

Dodik odlazi u Kazanj na samit BRICS: Važnost posmatračkog statusa

Dodikov poziv na samit BRICS

Milorad Dodik je potvrdio da će biti prisutan na samitu BRICS-a koji se održava u Kazanju. On je najavio svoj dolazak 19. oktobra.

Uloga Republike Srpske

Dodik je istakao da Republika Srpska nema međunarodni kapacitet, ali da je važno da učestvuju kao posmatrači. To će im omogućiti da budu dio ukupnog ambijenta skupa.

Susreti sa važnim ljudima

Predsjednik entiteta vjeruje da će u Kazanju imati priliku za susret s važnim političkim ličnostima. Očekuje se izgradnja novih veza na međunarodnoj sceni.

Pogled na BRICS

Dodik je za TV “Pink” naglasio da zapadne zemlje ne smatraju BRICS antizapadnom organizacijom, ali strahuju od njenog utjecaja. Svaka država ima pravo da odluči o pristupanju ovoj organizaciji, smatra Dodik.

Procjena Srbiji na samitu

Govoreći o odlasku na samit, Dodik je naveo da Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić trebaju procijeniti sve bitne elemente vezane za državu. Ova procjena će biti ključna za buduće korake.

Propaganda i sankcije

Dodik je izrazio uvjerenje da će nakon njegovog dolaska na samit BRICS-a opet biti vođena propaganda protiv njega. Također, očekuje nove sankcije, ali je otvoren za razgovore sa svima, uključujući i zapadnjake.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -