Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlada FBiH demantuje katastrofu u budžetu: Premijer Nikšić jasno izneo stavove

Vlada FBiH demantuje katastrofu u budžetu: Premijer Nikšić jasno izneo stavove

Budžetski deficit u FBiH

Nedavne informacije o budžetskom minusu od 1,1 milijarde KM uzburkale su javnost. Premijer FBiH, Ćamil Nikšić, energično demantuje te tvrdnje.

Odgovornost i prioriteti

Premijer Nikšić je preuzeo odgovornost za aktuelnu situaciju. On je zabranio ministrima da se bave prošlošću i pozvao ih da se fokusiraju na svoj rad.

“Svi nezakoniti slučajevi trebaju se proslijediti nadležnim institucijama”, istakao je Nikšić, dodajući da šutnja može izazvati nepovjerenje među građanima.

Netačne ocjene budžeta

Premijer je ocjene o finansijskom stanju FBiH nazvao “netačnim i paušalnim”. Smatra da više političke aktivnosti stvara paniku među građanima i potiče nesigurnost.

Obrazloženje deficita

Nikšić se osvrnuo na optužbe vezane za zaduživanje nove vlade i potvrdio da postoje planirani deficit i dugovi iz prethodnog perioda. “Oni znaju kakvu su dubiozu ostavili”, poručio je.

Istakao je da budžet pokazuje projektovani deficit za 2023. godinu. Potrebno je shvatiti da ostvareni suficit nije stvaran, nego dug iz prošlosti

.

Na kraju je naglasio da se stavka ‘prodaja potraživanja’ prenosi svake godine, što dodatno komplikuje finansijsku situaciju u Federaciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -