Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHGodišnji sastanak Evropske asocijacije službi speleospašavanja u Mostaru

Godišnji sastanak Evropske asocijacije službi speleospašavanja u Mostaru

Održan godišnji sastanak ECRA-e u Mostaru

Mostar je bio domaćin godišnjeg sastanka Evropske asocijacije službi speleospašavanja (ECRA), koji je započeo u petak. Ovaj događaj organizovao je Savez gorskih službi spašavanja BiH (GSS u BiH) i okupio je oko 150 sudionika iz 20 zemalja svijeta.

Razmjena iskustava i edukacija

Predsjednik Komisije za speleospašavanje GSS-a BiH, Mihovil Čuljak, istakao je važnost razmjene znanja. Dvodnevni program uključuje praktične radionice, vježbe i predavanja. Čuljak je naglasio da će konferencija pružiti priliku za usavršavanje u speleospašavanju, što je bitan segment gorskog spašavanja.

Problemi sa zakonskom regulativom

Čuljak je ukazao na najveće izazove sa kojima se suočavaju spašavatelji u BiH. To su zakonska regulativa i nedostatak sredstava. Istakao je potrebu za definiranjem statusa speleospašavanja kao dijela gorskog spašavanja.

Očekivanja i ciljevi

GSS u BiH godišnje provodi oko stotinu akcija. Mostarska konferencija bi trebala olakšati razmjenu znanja s međunarodnim kolegama. Čuljak vjeruje da će prisutni stručnjaci donijeti korisne uvide koji će unaprijediti rad svih službi speleospašavanja.

Neformalni program i posjete

Tokom neformalnog dijela programa, sudionici će imati priliku posjetiti speleološke objekte u BiH. ECRA okuplja speleospasilačke službe iz Evrope i svijeta, s 32 članice iz različitih zemalja uključujući SAD, Rusiju i Tursku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -