Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježavanje 21. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica

Obilježavanje 21. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica slavi značajnu godišnjicu

Na današnji dan, prije tačno 21 godinu, otvoren je Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima. Otvaranje je izvršeno uz prisustvo tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Billa Clintona.

Konferencija o negiranju genocida

Povodom ovog značajnog jubileja, Memorijalni centar je organizovao konferenciju pod nazivom „(Ne)procesuiranje negatora genocida: Predstavljanje izvještaja o negiranju genocida 2024.“. Konferencija počinje danas u 11 sati.

Važnost procesuiranja negatora genocida

Amra Begić, pomoćnica direktora Memorijalnog centra, istakla je značaj procesuiranja negatora genocida. Ona je naglasila da je to ključni korak u borbi protiv revizionizma i očuvanju istine.

Razvoj Memorijalnog centra

Od svog osnivanja, Memorijalni centar je iz fondacije prešao u državnu instituciju, zahvaljujući podršci Ureda visokog predstavnika u BiH. Tokom 21 godine, razvijeni su različiti sadržaji, uključujući izvještaj o negiranju genocida, koji će biti prezentovan danas.

Osiguran prisustvo predstavnika zajednice

Na događaju se očekuje prisustvo majki Srebrenice, kao i predstavnika međunarodnih i domaćih organizacija. Begić je naglasila da je ovo jedan od najvažnijih datuma za Memorijalni centar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -