Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKristijan Šmit poziva Evropski sud za ljudska prava da svjedoči u predmetu...

Kristijan Šmit poziva Evropski sud za ljudska prava da svjedoči u predmetu Kovačević

Poziv visokog predstavnika

Prema informacijama pouzdanih diplomatskih izvora, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, pozvao je Evropski sud za ljudska prava da svjedoči u predmetu Kovačević. Ova odluka dolazi nakon presude Suda u avgustu prošle godine, kada je odlučeno da su Kovačevića prava kao pripadnika Ostalih povrijeđena.

Presuda u korist Slavena Kovačevića

Evropski sud za ljudska prava je prošle godine donio prvostepenu odluku u korist Slavena Kovačevića. Kovačević se tužio Bosnu i Hercegovinu zbog kršenja svojih biračkih prava. Kao građanin Federacije BiH, imao je ograničena prava prilikom izbora članova Predsjedništva.

Žalba Vijeća ministara BiH

Nakon te odluke, Vijeće ministara BiH uložilo je žalbu, a predmet trenutno razmatra Veliko vijeće Suda. Ova pravna borba ističe izazove sa kojima se suočavaju pripadnici Ostalih u BiH, koji nemaju jednak pristup biračkim pravima kao konstitutivni narodi.

Kovačević kao savjetnik

Slaven Kovačević, uz to što je podnositelj zahtjeva, također je savjetnik člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. Njegov slučaj postavlja važna pitanja o pravima manjinskih grupa u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -