Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSjećanje na otvorenje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari: 20 godina nakon tragedije

Sjećanje na otvorenje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari: 20 godina nakon tragedije

Otvorenje Memorijalnog centra

Na današnji dan, 2003. godine, bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton svečano je otvorio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Ovaj centar predstavlja spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida koji se desio 11. jula 1995. godine. Genocid su izvršili pripadnici Vojske Republike Srpske, predvođeni Ratkom Mladićem, koji je osudjen na doživotnu robiju od strane Haškog tribunala.

Ukop žrtava i značaj centra

U martu 2003. godine, ukopano je prvih 600 identificiranih žrtava. Godišnje se nastavljaju ukopi nekoliko stotina žrtava, čime se upozorava na značaj sjećanja na ovaj tragičan događaj. Odluka o osnivanju memorijalnog kompleksa donijeta je 25. oktobra 2000. godine od strane visokog predstavnika Volfganga Petriča.

Mjenjajući ulogu i zakonski okvir

Godine 2007. usvojen je Zakon o Memorijalnom centru, koji je doprinio pravnom statusu centra kao nasljednika ranije formirane Fondacije Srebrenica-Potočari. Memorijalni centar nastavlja sa radom, pružajući posjetiteljima vodiče, te mogućnost obilaska mezarja i projekcija dokumentarnih filmova o događajima iz jula 1995. godine.

Obilazak i edukacije

Centar radi svakim radnim danom od 8 do 16 sati. Posjetioci mogu uživati u uvidima u istorijska dešavanja i važnost sjećanja na žrtve. Ovim aktivnostima, Memorijalni centar osigurava da sjećanje na žrtve genocida ostane trajno prisutno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -