Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježen Dan oslobođenja Goražda: Sjećanje na herojsku borbu

Obilježen Dan oslobođenja Goražda: Sjećanje na herojsku borbu

Svečana akademija i polaganje cvijeća

U Goraždu je obilježen Dan oslobođenja, koji se slavi 18. septembra. Ovaj značajan datum podsjeća na završetak operacija “Krug” i “Drina” 1992. godine. Svečana akademija okupila je brojne zvaničnike i građane, a polaganje cvijeća na spomen-obilježjima bilo je posebno emotivno.

Herojska borba branioca

Tokom ratnih sukoba, pripadnici 1., 31. i 43. drinske udarne brigade oslobodili su više od 600 kvadratnih kilometara. Goražde je steklo naziv Grad heroj, zahvaljujući hrabrosti i otporu građana.

Poruke zvaničnika

Na svečanosti su se obratili Alija Kožljak, šef kabineta člana Predsjedništva BiH, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i Muradif Kanlić, predsjedavajući Skupštine BPK. Kožljak je istakao brutalnost napada na Goražde, dok je Imamović naglasio potrebu za unapređenjem statusa boračke populacije.

Javna priznanja i doprinos zajednice

Povodom Dana oslobođenja, uručena su javna priznanja. Humanitarnom udruženju “Svjetlo grada” dodijeljena je plaketa za doprinos humanitarnim projektima. “Štit kantona” pripao je komandantu IBOG-a Feridu Buljubašiću za zasluge u odbrani.

Primopredaja vatrogasnog vozila

Na mostu Alije Izetbegovića izvršena je svečana primopredaja vatrogasnog vozila. Ova aktivnost simbolizuje značaj sigurnosti i zajedničkog rada na poboljšanju gradskih usluga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -