Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKonaković o Dodiku: "Brine o Bošnjačkom narodu"

Konaković o Dodiku: “Brine o Bošnjačkom narodu”

Poruke Milorada Dodika

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, komentarisao je poslednje Dodikove izjave upućene njemu. Prema Konakoviću, Dodik se počeo obraćati Bošnjačkom narodu koristeći ispravno ime, a ne kao “muslimanima”.

Politička situacija u BiH

Konaković je ocijenio da je politika koju je uspostavila “Trojka” realna i osvježila političku scenu. Dodao je da je Dodik trenutno izolovan, procesuiran i sankcionisan. Tim procesom, prema njegovim riječima, i njegovi najbliži saradnici su pogođeni.

Oslobađanje pravosuđa

Konaković je naglasio značaj oslobađanja pravosuđa od pritisaka, uz naglasak da “Trojka” nije imala utjecaja na pravosudne procese. Također je istakao da se više ne mogu očekivati manipulisanja pravosudnim sistemom kao ranije.

Dodik kao nepredvidivi partner

Ministar je naveo da je Milorad Dodik bio konstruktivan partner tokom određenog perioda, ali se nakon pritisaka iz Moskve njegov kurs promijenio. Konaković je naglasio da su interesi ruskih vlasti postali važniji od interesa srpskog naroda.

Poziv Izetbegoviću na javnu diskusiju

Konaković je pozvao Bakira Izetbegovića na otvorenu raspravu o njihovim različitim pristupima rukovođenju i funkcionalnosti Trojke. Izetbegovićevi komentari o nesposobnosti Trojke da se suprotstavi Dodiku dodatno su motivisali Konakovića za ovaj poziv.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -