Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHProblematično imenovanje direktorice Doma zdravlja Lukavac

Problematično imenovanje direktorice Doma zdravlja Lukavac

Neispunjavanje zakonskih uslova

Transparency International BiH otkriva ozbiljne nepravilnosti u Domu zdravlja Lukavac. Naime, dr. Sedija Arapčić je imenovana za vršiteljicu dužnosti direktora, iako ne posjeduje potreban dokaz o znanju iz zdravstvenog menadžmenta. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, ovakav dokaz je obavezan za rukovođenje zdravstvenim ustanovama.

Zakonski propisi o upravi zdravstvenih ustanova

Prema važećem zakonu, direktor zdravstvene ustanove mora imati fakultetsku diplomu iz medicine ili farmacije, pet godina radnog iskustva te specijalizaciju ili postdiplomski studij iz zdravstvenog menadžmenta. Dr. Arapčić je na ovu funkciju imenovana pet puta, uprkos zakonskim ograničenjima.

Reakcija inspekcijskih organa

Zdravstveni inspektor iz Tuzlanskog kantona potvrdio je problematičnost imena dr. Arapčić. Iako je utvrđeno da ne ispunjava zakonske uvjete, inspekcija se proglasila nenadležnom za sankcije. Ministarstvo zdravlja ovog kantona je zatražilo pokretanje postupka radi eliminacije nepravilnosti.

Odgovornost institucija vlasti

Pored toga, iz Transparency Internationala ukazuju na neodgovornost vlasti. Oni navode da višestruko produžavanje mandata dr. Arapčić postavlja pitanje zakonske primjene u BiH. Postavlja se pitanje zašto se zakoni ne poštuju jednako za sve građane, što dodatno doprinosi nepovjerenju u institucije.

Javno razmatranje imenovanja

Svijetlo na Dom zdravlja Lukavac ponovo je bačeno u martu ove godine prilikom izbora novog direktora. Nepravilnosti u procesu imenovanja dodatno su izazvale javnu pažnju i kritike na račun odgovarajućih institucija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -