Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZoran Blagojević i Kontroverze Oko Multietničnosti Tuzle

Zoran Blagojević i Kontroverze Oko Multietničnosti Tuzle

Izjava Zorana Blagojevića

Zoran Blagojević, kandidat za gradonačelnika Tuzle, iznio je stavove koji su izazvali polemiku. Blagojević, koji predstavlja SDA, DF i Nezavisnu listu, smatra da je Tuzla izgubila svoju multietničnost.

Reakcija Naše stranke

Iz tuzlanskog odbora Naše stranke brzo su reagovali na njegove izjave. Istakli su da Tuzla nije izgubila multietničnost, što su naveli kao dugogodišnji narativ SDA i HDZ-a. Odbor smatra da ovi politički subjekti zavaravaju javnost.

Položaj građana Tuzle

Tuzla ostaje vodeći grad u Bosni i Hercegovini po broju građana koji se izjašnjavaju kao “ostali”. Ovdje se također nalazi značajan broj ljudi koji se osjećaju kao Srbi i Hrvati, a istovremeno vole i žive za Bosnu i Hercegovinu.

Uticaj ekonomskih faktora

Prema mišljenju Naše stranke, Blagojevićeve tvrdnje vrijeđaju čak 70% biračkog tijela Tuzle. Ovo biračko tijelo tradicionalno se opredjeljuje za građanske politike. Odlazak Tuzlaka svih nacija, kako tvrde, rezultat je ekonomskih problema.

Zapuštenost Tuzle

Uzrok zapostavljanja Tuzle leži u njenom vođenju na kantonalnom i federalnom nivou. Mnogi smatraju da je Tuzla sistemski zapuštena, što dodatno opterećuje njen razvoj i multietničku strukturu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -