Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIzrada socijalne karte Federacije BiH: Ključ za unapređenje socijalne zaštite

Izrada socijalne karte Federacije BiH: Ključ za unapređenje socijalne zaštite

Važnost izrade socijalne karte

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, najavio je značaj nužne izrade socijalne karte Federacije BiH. Ova karta će imati veliki uticaj na unapređenje socijalne zaštite i pružanje pomoći socijalno ugroženim građanima.

Analiza budžeta i saradnja sa Svjetskom bankom

Delić je istakao da je jutros analiziran prijedlog budžeta kojeg je dostavila Svjetska banka. Budžet za izradu socijalne karte bit će dostavljen na usaglašavanje. Također, rečeno je da je izvršeno slanje pisma namjere za realizaciju ovog projekta prema Svjetskoj banci.

Efikasnije trošenje budžetskih sredstava

Ministar Delić naglasio je da socijalna karta treba biti “krvna slika” svakog domaćinstva. Očekuje se da će omogućiti efikasnije trošenje budžetskih sredstava i bolju usmjerenost na socijalne kategorije.

Status penzionera i održivost sistema

Govoreći o penzionerima, Delić je upozorio na nepovoljne trendove u Federaciji. U ovom trenutku omjer radnika i penzionera je 1,2. Trenutno ima 549.000 radnika naspram 451.000 penzionera.

Potreba za reformom tržišta rada

Ministar je podcrtao nužnost reforme tržišta rada kako bi se zadržali mladi radno sposobni ljudi. Odlazak radnika u inostranstvo stvara dodatne probleme za domaće tržište rada.

Obaveze Vlade i stabilizacija penzijskog sistema

Delić se osvrnuo na izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2018. godine, koje su osigurale stabilnost penzijskog sistema preko budžetskih sredstava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -