Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSpomenik tenku izaziva podijeljena mišljenja u Sarajevu

Spomenik tenku izaziva podijeljena mišljenja u Sarajevu

Ideja o spomeniku noću iz prošlosti

Godinama se razmatrala ideja o postavljanju spomenika uništenom tenku neprijateljske vojske. Ova inicijativa naišla je na mnoge protivnike, koji ističu da takve simbole ne bi trebali isticati u modernom društvu.

Spomenik bosanskim specijalcima

Spomenik se sastoji od pet bronzanih bista specijalaca, koji slave osvajanje neprijateljskog tenka. Tu je i betonski zid sa uklesanim imenima poginulih pripadnika specijalne jedinice “Bosna”.

Nebojša Šerić Šoba i podrška Grada Sarajeva

Ideju o spomeniku osmislio je autor Nebojša Šerić Šoba. Njegova vizija prikazuje metaforu “Davida protiv Golijata”. Grad Sarajevo, predvođen gradonačelnicom Benjaminom Karić, podržao je postavljanje tenka kao spomenika.

Građani izražavaju svoje stavove

U gradu se javilo mnogo različitih mišljenja o postavljanju tenka na ovom mjestu. Jedna građanka ističe: “Ne sviđa se meni lično, ni komšijama. Tenk je simbol prošlosti, želimo energiju za budućnost.” Ova izjava stigla je uz potpis online peticije za izmještanje tenka, koju je podržalo više od 800 osoba.

Budućnost spomenika

Debata o postavljanju spomenika tenku i dalje traje. Građani Sarajeva imaju različita mišljenja kada je u pitanju simbolika ovog spomenika. Grad Sarajevo će pratiti reakcije zajednice kako bi donio pravu odluku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -