Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSud BiH nastavlja proces protiv Milorada Dodika, nova ročišta unatoč pokušajima odgode

Sud BiH nastavlja proces protiv Milorada Dodika, nova ročišta unatoč pokušajima odgode

Ročište se održava uprkos zahtjevima za odgodom

Proces protiv Milorada Dodika traje skoro godinu dana. Danas je zakazano novo ročište, iako je Dodikova odbrana pokušala da ga odgodi. Razlog za odgodu bio je Dodikov poziv za putovanje u Izrael i Rusiju.

Sud odbio zahtjev za odgodom

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za odgodom, ističući da su prethodna ročišta već pet puta odgađana od novembra 2023. godine. Prema procjeni Suda, Dodikovi sastanci u inostranstvu nisu obaveza koju bi morao ispuniti kao predsjednik Republike Srpske.

Podrška Miloradu Dodiku opada

Fotografije sa suđenja pokazuju da je podrška Dodiku na početku procesa bila znatno veća nego danas. Ipak, danas su na ročištu prisustvovali premijer RS-a Radovan Višković, kao i državni ministri Nenad Nešić i Staša Košarac.

Optužbe protiv Dodika

Milorad Dodik i Miloš Lukić suočeni su s optužbama za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Optužbe su proizašle iz objavljivanja Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

S obzirom na posljednje izmjene Krivičnog zakona BiH, neprovođenje odluka postaje ozbiljno krivično djelo. Ovaj slučaj izaziva veliku pažnju u javnosti i može imati značajne posljedice za političku scenu Srbije i regiona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -