Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAmbasada SAD o NATO putu BiH: Kritika ministru Helezu

Ambasada SAD o NATO putu BiH: Kritika ministru Helezu

Ambasada SAD izražava zabrinutost

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se o NATO putu zemlje. U svom saopćenju, Ambasada je kritikovala ministra odbrane, Zukana Heleza, zbog njegovih komentara tokom intervjua na FTV-u, održanom 17. septembra.

Razočaranje zbog komentara

Sjedinjene Američke Države izrazile su razočaranje komentarima ministra Heleza. Smatraju da je ministar pogrešno shvatio poziciju ambasadora o reformama odbrane i NATO-u. Ambasada snažno podržava težnje BiH za članstvo u NATO savezu.

Važnost reformi u odbrani

Ambasador je naglasio važnost Oružanih snaga BiH, koje se sastoje od patriota svih nacionalnosti. Međutim, istakao je da civilno političko vođstvo slabo pomaže ovim snagama. Umjesto da se bave konkretnim reformama, ministri se fokusiraju na ambiciozne izjave.

Neopravdana opstrukcija reformi

NASA je kritikovala opstrukciju Programa reformi od strane ministara iz SNSD-a. Naglasili su zakonsku obavezu svih ministara da rade na pristupanju BiH NATO savezu. Ambasada je pozvala institucije vladavine prava da se uključe u rješavanje ovog problema.

Odgovor ministra Heleza

Ministar Helez pokušao je odgovoriti na kritike, napadajući osoblje NATO saveza u Sarajevu. Ambasada je odbacila ove tvrdnje, naglašavajući da je diplomata jasno iznio svoje stavove u blogu. Pokušaj prebacivanja krivice pokazuje neprihvatljivo ponašanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -