Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUvođenje jesenjeg raspusta: Prednost za đake i nastavnike

Uvođenje jesenjeg raspusta: Prednost za đake i nastavnike

Predlog za jesenji raspust

Marica Đervida, predsjednica sindikata i profesorica u Gimnaziji Banja Luka, predlaže uvođenje jesenjeg raspusta. Ova ideja bi značajno olakšala učenicima savladavanje gradiva, što bi na kraju koristilo cijelom društvu.

Teškoće tokom prvog polugodišta

Đervida ističe da prvo polugodište traje četiri mjeseca, počevši od 1. septembra. Tijekom decembra, posla je mnogo i djeca su na izmaku snaga. Česti su i izostanci zbog virusa, što dodatno otežava nastavu.

Sedam dana predaha

Prema Đervidinim riječima, sedam dana odmora u oktobru ili novembru bi dobrodošlo svakome. Đaci bi imali priliku da se opuste i pripreme za nastavak školskih obaveza.

Positive trendovi u regiji

Ona napominje da ovakva rješenja već postoje u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, te da su njihova iskustva pozitivna. Svi profesori razgovaraju o ovom pitanju i sada je došlo vrijeme da se to zvanično zatraži.

Prednosti drugog polugodišta

Osim toga, Đervida smatra da bi se fond časova mogao nadoknaditi produženjem školske godine za sedam dana. Drugo polugodište je generalno manje opterećeno, sa više praznika i boljim rezultatima učenika.

Brzi ritam života

U trenutnom ubrzanom tempu života, vrijedno je razmotriti kako olakšati školovanje. Uvođenjem jesenjeg raspusta, svi bi imali koristi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -