Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSkandal oko imenovanja direktora SIPA-e: Opozicija se protivi, prijedlog na čekanju

Skandal oko imenovanja direktora SIPA-e: Opozicija se protivi, prijedlog na čekanju

Izvori kompromituju potencijalnog direktora SIPA-e

U BiH, rasprava o novom direktoru SIPA-e postala je kontroverzna. Predsjedavajuća Borjana Krišto i dopredsjedavajući Zukan Helez protive se stavljanju ove tačke na dnevni red. Razlog su informacije o razgovorima između kriminogenih osoba koje su bile pod posebnim istražnim radnjama.

Slobodan Radinković pod povećalom

Istražitelji su zabilježili tvrdnje da će Slobodan Radinković biti imenovan za direktora SIPA-e. Helez je istakao da postoje informacije o njegovim vezama s kriminalnim miljeom, dok Nešić to negira.

Očekivanja i pritisci unutar vlasti

Prijedlog ministra sigurnosti Nenada Nešića je stavljen na čekanje. Ostaje nejasno kada će se imenovanje ponovo razmotriti, zavisno od saglasnosti koalicionih partnera.

Podjela unutar vlasti oko kandidata

Nešić zahtijeva Radinkovićevo imenovanje, ali postoji nesuglasica unutar vladajuće partije u RS-u. Struja okupljena oko Nebojše Radmanovića lobira za Darka Ćuluma, dok dobojska struja pod vođstvom Obrena Petrovića i Sanje Vulić snažno podržava Radinkovića.

Ova situacija dodatno komplikuje političke odnose u zemlji i izaziva zabrinutost zbog mogućeg uticaja na sigurnosne strukture.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -