Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHEkskluzivna izložba o dr. Safvet-begu Bašagiću: Kulturni događaj u Kantonu Sarajevo

Ekskluzivna izložba o dr. Safvet-begu Bašagiću: Kulturni događaj u Kantonu Sarajevo

Inicijativa za organizaciju izložbe

Pred predstojeću izložbu “Istočno od Zapada, zapadno od Istoka”, održan je sastanak između predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Sanjina Kodrića i ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prof. Naide Hota-Muminović.

Izložba o Bašagićevoj ostavštini

Izložba prikazuje rukopisnu ostavštinu dr. Safvet-bega Bašagića, jednog od najznačajnijih kulturnih ličnosti u Bosni i Hercegovini. U organizaciji su uključeni Ambasada Slovačke Republike i Univerzitetska biblioteka u Bratislavi.

Edukativni karakter izložbe

Ministrica Hota-Muminović naglasila je važnost posjeta učenika izložbi. Sadržaj izložbe je edukativan i pokriva više nastavnih predmeta. Očekuje se da će izložbu posjetiti oko 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Besplatne školske posjete

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja pružaju organizacijsku podršku. Školske posjete izložbi bit će besplatne za sve učenike i nastavnike.

Važnost kulturne baštine

Ova izložba ima za cilj skrenuti pažnju na bogatu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Također, doprinosi jačanju veza između obrazovanja i kulturnog naslijeđa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -