Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMeteorologija u BiH: Očekivane padavine donose olakšanje od suše

Meteorologija u BiH: Očekivane padavine donose olakšanje od suše

Padavine i njihov utjecaj na vodostaje

Padavine koje se očekuju u Bosni i Hercegovini su veoma dobrodošle. Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), ističe da će ove kiše pomoći u borbi protiv suše. Od 13. septembra, vodostaji rijeka su blago porasli, ali su i dalje na veoma niskom nivou zbog osam mjeseci sušnog perioda.

Uspon i pad vremena u BiH

U Evropi, ciklon “Boris“ je izazvao poplave i kritične situacije. Ipak, prema prognozama, BiH neće doživjeti velike rizike. Atmosfera jeste nestabilna, ali količina padavina nije ugrožavajuća. “Ove padavine će donijeti neophodne promjene”, napominje Krajinović.

Očekivani vremenski obrasci

Do kraja mjeseca se ipak očekuje ljepše vrijeme. Krajinović najavljuje porast temperatura, s jutarnjim vrijednostima od oko 10 stepeni, i maksimalno do 26 stepeni. “Biće i lijepih, sunčanih dana”, dodaje.

Septembar: Mjesec oscilacija

Također, septembar je vrlo zanimljiv mjesec zbog intenzivnih promjena temperature. U Mostaru je u septembru zabilježen rekord od 41 stepen Celzijusa i 127 litara padavina po metru kvadratnom. “Ovih 20 litara padavina u proteklim danima nije problem za prirodu”, zaključuje Krajinović.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -