Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHŽuljević o zaduženju FBiH: SDA i DF skrivaju dugove i lažu javnost

Žuljević o zaduženju FBiH: SDA i DF skrivaju dugove i lažu javnost

Aner Žuljević kritikovao opoziciju na Facebooku

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Aner Žuljević, obratio se javnosti putem društvenih mreža. U svom postu, Žuljević je optužio stranke SDA i DF za širenje laži o nepostojećem zaduženju Federacije BiH.

Kritike na račun prethodnih vlasti

On je naglasio da su prethodne vlasti ostavile skrivene dugove, pokrivene lažnim prihodima. Žuljević je pozvao te stranke da prestanu s obmanama i iznose istinu. “Mi ne krademo, pa nemamo šta ni kriti”, poručio je on.

Finansijska situacija u FBiH

Žuljević je istakao da su zatečeno stanje finansija naslijedili nove vlasti. Očekivani prihodi nisu ostvareni, što je dodatno povećalo planirani deficit. On je istaknuo da projekti nove vlade nisu rezultat prethodnih vladara, već loših planova koje treba ispraviti.

Visoki rashodi Budžeta

Među kritikama se našlo nekoliko značajnijih stavki: izostanak uplate od JP AC FBiH, nemogućnost realizacije prodaje potraživanja i nedostatak planiranih primanja od Svjetske banke. Ukupne loše planirane stavke, prema Žuljeviću, premašile su 420 miliona KM.

Pohvale trenutnim mjerama

Aner Žuljević je također pohvalio trenutne mjere Ministarstva finansija. Iako su rashodi rasli, ministarstvo je uspjelo ostvariti uštede od više od 100 miliona KM. Takođe, naglasio je da je otplaćeno preko 770 miliona KM duga, dok novo zaduženje nije prešlo 342 miliona KM.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -