Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUKC Tuzla obilježio 25 godina uspješnog rada u transplantacijskoj medicini

UKC Tuzla obilježio 25 godina uspješnog rada u transplantacijskoj medicini

Konferencija povodom jubileja

Univerzitetski klinički centar Tuzla (UKC) danas je održao konferenciju za medije povodom 25. godišnjice prve transplantacije bubrega. Ova značajna obljetnica simbolizira uspjehe koje je centar postigao u oblasti transplantacijske medicine.

Postignuti rezultati

Pomoćnik direktora za medicinske poslove, doc. dr. Igor Hudić, istakao je da je prva transplantacija obavljena 15. septembra 1999. godine. Od tada, ukupan broj transplantacija solidnih organa dostigao je 505.

Kao jedini centar u BiH koji kontinuirano izvodi transplantaciju matičnih ćelija, UKC Tuzla igra ključnu ulogu u ovoj medicinskoj oblasti. Doc. dr. Hudić naglasio je da je gotovo 90% svih transplantacija u BiH urađeno u njihovoj ustanovi, zahvaljujući dobro obučenim timovima i opremljenosti.

Stručni doprinosi

Prof. dr. Senaid Trnačević, koji je bio jedan od inicijatora programa, govorio je o važnosti saradnje sa stručnjacima iz Austrije. Iskazao je zahvalnost prof. dr. Ferdinandu Müllbaheru za doprinos razvoju transplantacijske medicine u Tuzli.

Prof. dr. Mirna Alečković-Halilović upozorila je na globalni problem hronične bubrežne bolesti. S obzirom na to, nefrolozi su aktivno radili na implementaciji programa transplantacije bubrega.

Buducnost transplantacijske medicine

Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju, koju vodi dr. Lejla Vikalo, uključena je u svaki korak procesa transplantacije. Osnaživanje svijesti o doniranju organa postaje sve važnije u društvu.

U povodu jubileja, najavljena je svečana akademija koja će se održati 26. septembra 2024. godine. Ova akademija slavi uspjehe UKC Tuzla i doprinos transplantacijskoj medicini u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -