Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaLotus najavljuje sportskog električnog automobila: Theory 1

Lotus najavljuje sportskog električnog automobila: Theory 1

Emira kao prelazna faza

Emira je trenutno jedini Lotusov automobil s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Iako će živjeti još nekoliko godina, kompanija se okreće novoj strategiji elektrifikacije. Ova strategija uključuje i sportske automobile, s prvim modelom koji će biti predstavljen 17. septembra.

Dizajn i karakteristike modela Theory 1

U najavi novog sportskog automobila, Lotus je podijelio dva klipa na društvenim mrežama. Model pod nazivom Theory 1 karakteriše tanka stražnja svjetla i spojler agresivnog dizajna. Ova izvedba sugerira inovativni pristup automobilskom dizajnu.

Budućnost: od koncepta do produkcije

Iako se ime Theory 1 odnosi na koncept, mogao bi označiti eventualni produkcijski model. Novi coupe, poznat pod kodnim imenom Type 135, planira se za 2027. godinu. Međutim, razvoj modela može biti odgođen zbog tehnoloških izazova s baterijama.

Konkurencija i specifikacije

Očekuje se da će novi Lotusov električni automobil biti rival Porscheu Boxsteru i Caymenu. Snaga električnog sportskog automobila varira: osnovni model ima 476 KS, dok će snažnija verzija s dva elektromotora imati do 884 KS. Model će zamijeniti legendarne Elise i Emiru, a baziran je na LEVA platformi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -