Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježen dan preminuća hafiza Ibrahima ef. Maglajlića, velikog reisu-l-uleme

Obilježen dan preminuća hafiza Ibrahima ef. Maglajlića, velikog reisu-l-uleme

Život i rad hafiza Ibrahima ef. Maglajlića

Na današnji dan 1936. godine, preminuo je hafiz Ibrahim ef. Maglajlić, značajan vjerski vođa i pedagog. Rođen je 1861. godine u Banjoj Luci, u uglednoj porodici. Već kao dječak, memorisao je cijeli Kur’an. Nakon osnovnog obrazovanja, pohađao je medresu u Gornjem Šeheru.

Uloga u obrazovanju

Nakon boravka u Istanbulu, gdje je slušao predavače iz islamskih nauka, vratio se u Banju Luku. Njegova javna predavanja privlačila su mnoge ljude. Gradnjom Fejzija medrese, stvorene su osnove za prenos znanja novim generacijama.

Političko djelovanje

Krajem 1918. godine, osnovana je Jugoslavenska muslimanska organizacija (JMO). Ibrahim ef. Maglajlić bio je izabran za prvog predsjednika. Nakon penzioniranja Džemaludina Čauševića, 1930. godine, postao je reisu-l-ulema.

Nasljeđe i značaj

Tokom njegovog mandata, unaprijeđen je nastavni plan za islamsku vjeronauku. Također je pokrenut list “Glasnik”, osmišljen da ispravi negativne stereotipe o islamu.

Umro je 16. septembra 1936. godine, a ukopan je u haremu Gazanferije u Banjoj Luci. Njegov doprinos u vjerskoj i političkoj zajednici ostaje neizbrisiv.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -