Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHModernizacija vojski u regiji: Prlenda poziva na osuvremenjavanje Sporazuma o kontroli naoružanja

Modernizacija vojski u regiji: Prlenda poziva na osuvremenjavanje Sporazuma o kontroli naoružanja

Prlenda na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca

Na nedavnom skupu Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, uvodničar Prlenda istakao je važnost modernizacije Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. Ovaj sporazum obuhvata ograničenja, nadzor i međusobne inspekcije glavnih kategorija naoružanja.

Potreba za modernizacijom Sporazuma

Prlenda je naglasio kako je nužno osuvremeniti ovaj sporazum kako bi se uključile nove kategorije naoružanja. Fokusirao se na naoružane dronove, koji predstavljaju značajnu prijetnju u suvremenim oružanim sukobima.

Sadržaj Sporazuma i trenutno stanje

Sporazum je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i reguliše borbene zrakoplove, jurišne helikoptere, artiljeriju, oklopna vozila i tenkove u zemljama bivše Jugoslavije. Prlenda je ukazao na nedovoljnu medijsku pažnju i informiranost javnosti o stanju ovog sporazuma.

Utjecaj na vojnu ravnotežu u regiji

Istakao je da ne postoje izvještaji o kršenju Sporazuma, ali i da Srbija ubrzano napreduje u opremanju oružjem izvan pet kontrolisanih kategorija. Naoružane vojne bespilotne letjelice predstavljaju posebno zabrinjavajući faktor u kontekstu regionalne stabilnosti.

Ova situacija može narušiti vojnu ravnotežu, a ostale zemlje u regiji trebaju hitno reagovati kako bi zadržale ravnotežu snaga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -