Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKazne za preuranjenu izbornu kampanju u BiH dostigle 200 hiljada maraka

Kazne za preuranjenu izbornu kampanju u BiH dostigle 200 hiljada maraka

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine izrekla je kazne od više od 200 hiljada maraka za preuranjenu izbornu kampanju. Ove kazne uključuju zloupotrebu javnih resursa i financiranje političke promocije. Kazne se kreću od 3.000 do 30.000 maraka.

Društvene mreže pod kontrolom CIK-a

Društvene mreže su postale popularne za promociju političkih kandidata na ovogodišnjim lokalnim izborima. CIK je izrekao 59 sankcija, a uklonjeno je 18 spornih sadržaja s interneta. CIK je također kaznio ministra unutrašnjih poslova FBiH, Ramu Isaka, s 6.000 maraka zbog preuranjenog promocije.

Neefikasnost postojećih kazni

Kazne se smatraju preniskima i neefikasnima. Naime, CIK nije izrekao maksimalne kazne niti jednom političaru. Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” naglašava da bi trebalo razmisliti o uvođenju težih sankcija.

Nedostatak kadra u CIK-u

Uprkos izdatim kaznama, CIK se suočava s više od 1.400 prigovora. Predsjednica CIK-a, Irena Hadžiabdić, ističe da njihov pravni tim nije dovoljan za obradu svih prijava. Komentarima o nedostatku sankcionisanja odgovornosti, očekuje se poboljšanje procedure.

Politička atmosfera i buduće izmjene zakona

Izmjene izbornog zakona BiH mogle bi donijeti strože kazne, ali zavise o dogovoru političara. Sociolog Vladimir Vasić napominje da politčari neće izglasati zakone koji bi im mogli nanijeti štetu. Birači, stoga, imaju moć sankcionisanja putem svog glasanja na izborima 6. oktobra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -