Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNevladine organizacije zagovaraju izmjene Krivičnog zakona za zaštitu žena

Nevladine organizacije zagovaraju izmjene Krivičnog zakona za zaštitu žena

Osnovna načela kampanje za zaštitu žena

Nekoliko nevladinih organizacija pokrenulo je zagovaračku kampanju za izmjene Krivičnog zakona. Predstavnica ove kampanje, Ajsela Kučinar, istaknula je važnost zakonskog regulisanja pitanja uhođenja žena.

Zabrana uhođenja kao prioritet

Kučinar je naglasila da trenutno nije zabranjeno uhođenje žena. Ove izmjene se smatraju ključnima za zaštitu prava žena. Uhođenje se može smatrati ozbiljnim oblikom nasilja, te je nužno da to postane zakonski zabranjeno.

Poboljšanje sistema podrške ženama

Kroz ovu kampanju, organizacije traže i proširenje dostupnosti SOS linija za pomoć ženama žrtvama nasilja. Cilj je omogućiti 24-satnu uslugu podrške, kao i otvoriti dodatne sigurne kuće za žene, kojih trenutno ima samo šest.

Potreba za statistikama o nasilju

Dragana Muratović iz organizacije PROI istakla je važnost prikupljanja zvaničnih statističkih podataka o nasilju nad ženama. To uključuje i uhođenje, što predstavlja značajan problem bez adekvatnog monitora.

Izjava mladih aktivista

U kampanji sudjeluje i učenica Mia Martić iz Katoličkog školskog centra Travnik. Ona je naglasila da svaka djevojka i žena ima pravo kretati se bez straha.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -