Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHImenovanje direktora policije: Novi izazovi za vladavinu prava u BiH

Imenovanje direktora policije: Novi izazovi za vladavinu prava u BiH

Politička dešavanja i imenovanja u BiH

U proteklim danima, fokus javnosti okupila su dva ključna imenovanja u policijskim strukturama Bosne i Hercegovine. Riječ je o izboru direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i direktora Federalne uprave policije.

Obrazloženje iz Centra za sigurnosne studije

Centar za sigurnosne studije upozorava da su najnovija dešavanja pokazatelj slabosti vladavine prava. Politika, prema njihovim riječima, dominira procesima koji bi trebali biti zakonski regulirani.

Kritika imenovanja direktora SIPA-e

Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, predložio je trećeplasiranu osobu sa nedavno provedenog konkursa za direktora SIPA-e. Postavlja se pitanje zašto nije izabran prvoplasirani kandidat.

Politička umiješanost u izborima

Iz reakcije ističu da prethodna imenovanja nisu bila bez političkih kalkulacija. Tadašnji ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je da određenim političkim opcijama ne odgovara imenovanje nekih kandidata.

Ima li prostora za reforme?

Imenovanje direktora Federalne uprave policije takođe dolazi pod lupu kritike. Premijer FBiH, gospodin Nikšić, naivno je tvrdio da je to političko pitanje, čime je derogirao važeći zakon.

Zaključak i zahtjev javnosti

Centar naglašava važnost jasnog poštivanja zakonskih procedura. Građani i javnost zaslužuju sistem koji neće biti podložan političkom utjecaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -