Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBilioni od indirektnih poreza: Uprava za indirektno oporezivanje BiH planira ostvarenje od...

Bilioni od indirektnih poreza: Uprava za indirektno oporezivanje BiH planira ostvarenje od 11 milijardi KM

Plan naplate prihoda

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Zoran Tegeltija, izjavio je da je plan naplate prihoda veći od 11 milijardi KM za ovu godinu. Prema njegovim riječima, trenutni pokazatelji ukazuju da je to ostvarivo.

Porast prihoda u prva osam mjeseci

Tegeltija je naglasio da su u julu i augustu ostvareni prihodi veći od jedne milijarde KM mjesečno. U prvih osam mjeseci ove godine, naplaćeno je više od 7,5 milijardi KM, što je porast od 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Faktori koji utiču na naplatu

On je ukazao na nekoliko faktora koji utiču na naplatu prihoda, uključujući nivo privredne aktivnosti, poresku disciplinu i kvalitet rada institucija. Također, Tegeltija je istaknuo da se propisi vezani za porez na dodatu vrijednost (PDV) nisu mijenjali od uspostavljanja UIO.

Povrat PDV-a i krivična djela

U prvih osam mjeseci ove godine, UIO je vratila 1,28 milijardi KM na osnovu PDV-a. Tegeltija je također naveo da je podneseno 34 izvještaja o krivičnim djelima koja su prouzrokovala štetu od 10,9 miliona KM.

Inicijative za izmjene Zakona o PDV-u

Tegeltija je najavio da je predložena izmjena Zakona o PDV-u koja bi omogućila da se porez ne plaća pri kupovini prve nekretnine. Ova inicijativa je dobila pozitivno mišljenje, a očekuje se da će tekst zakona biti usvojen do kraja godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -