Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOživljavanje transplantacijskog programa u Bosni i Hercegovini: Buđenje nade među pacijentima

Oživljavanje transplantacijskog programa u Bosni i Hercegovini: Buđenje nade među pacijentima

Ponovno pokretanje transplantacija

Transplantacijski program u Bosni i Hercegovini nakon dužeg perioda stagnacije ponovo je aktiviran. Od početka godine obavljeno je 18 kadaveričnih transplantacija. Organi su uzeti od moždano mrtvih pacijenata, što ukazuje na rastuću donorsku svijest građana.

Nada među pacijentima

Ovi pozitivni trendovi donose nadu članovima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH. Predsjednik Udruženja, Tomislav Žuljević, ističe da su ove godine već premašeni rezultati iz prošle godine. “Pacijenti osjećaju nadu da će jednog dana dobiti poziv o organu koji čekaju,” napominje Žuljević.

Pionirska transplantacija srca

Ova godina je značajna i zbog prve transplantacije srca koja je izvršena u Bosni i Hercegovini. Organ je uzet od 21-godišnjeg mladića, čija je porodica dala saglasnost za doniranje. Almir Hajdarević, 44-godišnji pacijent, dobio je novu priliku za život zahvaljujući ovom humanom činu.

Medicina na visokom nivou

Transplantacija srca obavljena je u Kantonalnoj bolnici Zenica. Procedura presađivanja je nastavljena u KCUS-u, uz poštivanje savremenih medicinskih standarda. Ovi uspjesi ukazuju na potencijal Bosne i Hercegovine u oblasti transplantacijske medicine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -