Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSkandalozne Odluke Ministrice Hota-Muminović Šokiraju Roditelje u Kantonu Sarajevu

Skandalozne Odluke Ministrice Hota-Muminović Šokiraju Roditelje u Kantonu Sarajevu

Ministarstvo Obrazovanja izaziva negodovanje roditelja

Niti jedna sedmica ne prolazi bez novih kontroverznih odluka Ministarstva osnovnog i srednjeg obrazovanja, koje vodi ministrica Naida Hota-Muminović (NiP). Roditelji u Kantonu Sarajevu doživjeli su šok kada su primili obrazac koji zahtijeva njihovu saglasnost da djeca izjave ako su svjedoci nasilja.

Problem sa zrelošću maloljetnika

Roditelji su ogorčeni jer zakonski maloljetnici nisu dovoljni zreli za preuzimanje odgovornosti svojih postupaka. Postavlja se pitanje usklađenosti ovih zahtjeva sa postojećim zakonima.

Pravilnik o nedoličnom ponašanju

Ovaj obrazac dolazi nakon donošenja pravilnika koji obavezuje nastavnike na vođenje zapisnika o ponašanju učenika. Nedolična ponašanja obuhvataju čak i fizičke reakcije kao što su mucanje ili stomačni bolovi.

Reakcije javnosti na odluke ministrice

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH upozorila je Ministarstvo da povuče ovaj pravilnik, no ministrica nije reagirala. Vijeće roditelja KS izrazilo je slične zabrinutosti, ističući da nisu bili uključeni u izradu pravilnika.

Odbacivanje odgovornosti od strane nadležnih

Nastavnici su skeptični prema pravilniku, smatrajući da nisu kompetentni za ocjenjivanje dječijeg ponašanja. Institucija ombudsmana također nije bila uključena u proces njegovog donošenja.

Krajnje vrijeme za reakciju

Svjesni ovog skandala, mnogi smatraju da bi kolege iz Vlade trebale reagirati na odluke ministrice Hota-Muminović. Zakonodavne inicijative ne smiju se donositi bez šireg konzultativnog procesa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -