Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBH Dronovi U Novoj Fazi Testiranja: Strategija Saradnje Sa Ministarstvom Odbrane

BH Dronovi U Novoj Fazi Testiranja: Strategija Saradnje Sa Ministarstvom Odbrane

Krah U Siriji Pokreće Razvoj Dronova

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između Centra za napredne tehnologije iz Sarajeva i Ministarstva odbrane BiH, bh. dronovi ulaze u novu fazu testiranja. Ova saradnja je ključna za uzajamnu pomoć i razvoj bespilotnih letjelica.

Projekat “Istraživanje i Razvoj Dinamičkog Sistema”

Prema riječima direktora Ensara Mulaosmanovića, inžinjeri Centra će koristiti infrastrukturne kapacitete Ministarstva kao dio projekta “Istraživanje i razvoj dinamičkog sistema – bespilotna letjelica”. Do sada su razvijeni prototipovi dronova namijenjenih civilnim potrebama, kao što su nadzor požarišta i mjerenje kvaliteta zraka.

Adaptacija na Mijenjajuće Vojne Strategije

Mulaosmanović ističe da se, u svijetlu rata u Ukrajini, mijenja vojna strategija te je neophodno da i BiH razmišlja o tom pitanjima. Do kraja godine, planira se završetak testiranja pet različitih modela dronova koji će imati specifične namjene.

Razvoj Različitih Tipova Dronova

Osim električnih dronova, Centar razvija modele s fiksnim krilima i benzinskim motorima. Mulaosmanović naglašava da je izazov pronaći adekvatne baterije koje će zadovoljiti komercijalne potrebe.

Fabrike i Tržište za Serijsku Proizvodnju

U kontekstu serijske proizvodnje, očekuje se angažman domaćih fabrika kao što je “Zrak”. Očekuje se da će proces izrade dronova zatražiti određene dozvole, ali i podršku privatnih firmi u sektoru namjenske industrije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -