Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNova vakcina protiv HPV-a dostupna djevojčicama u Sarajevu

Nova vakcina protiv HPV-a dostupna djevojčicama u Sarajevu

Vakcine za djevojčice 8. razreda

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je objavilo da su od početka septembra dostupne nove količine vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ovaj program vakcinacije namijenjen je djevojčicama 8. razreda, u skladu sa Programom imunizacije u 2023/2024. godini koji je izdao Federalno ministarstvo zdravstva.

Sistematski pregledi i vakcinisanje

Vakcine će biti dostupne tokom sistematskih pregleda djevojčica 8. razreda. Ovi pregledi će se organizovati u školskim dispanzerima pri Domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo. Takođe, roditelji mogu zatražiti vakcinaciju van termina sistematskih pregleda.

Proširenje vakcinacije na sve uzraste

U prvoj nabavci, Ministarstvo zdravstva je vakcinu obezbijedilo za 30 posto djevojčica šestih razreda. U drugoj fazi vakcinacije, proširena su prava na djevojke do 26 godina, kao i dječake u osmom razredu.

Dani otvorenih vrata

U saradnji sa JU Dom zdravlja KS, organizovani su Dani otvorenih vrata HPV vakcinacije. Tokom dvodnevne akcije vakcinisani su svi zainteresovani učenici koji su došli na dva organizovana vakcinalna punkta.

Poziv roditeljima

Iz Ministarstva zdravstva apeliraju na roditelje da vakcinišu svoju djecu. Vakcina protiv HPV-a pomaže u prevenciji raka grlića materice. Važno je napomenuti da se vakcina aplikuje u dvije doze u razmaku od šest mjeseci.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -