Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAustrijska ministrica pravde Alma Zadić o budućnosti Bosne i Hercegovine u EU

Austrijska ministrica pravde Alma Zadić o budućnosti Bosne i Hercegovine u EU

Napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji

Alma Zadić, austrijska savezna ministrica pravde, boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Ova posjeta dolazi nakon značajnog napretka u evropskim integracijama BiH.

Zadić ističe da je Bosni i Hercegovini zvanično dodijeljen status zemlje-kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ovaj status predstavlja važan korak ka ispunjavanju preduslova za početak pregovora o pristupanju.

Važnost reformi i evropskih standarda

Austrijska ministrica naglašava da su potrebne hitne reforme kako bi se iskoristila trenutna situacija. Politika i donošenje odluka trebaju se usmjeriti ka unapređenju procesa evropskih integracija.

Zadić također prepoznaje frustracije građana zbog sporog napretka. Međutim, Austrija ostaje snažan zagovornik kandidature BiH za EU.

Udruživanje snaga za bolju budućnost

Zadić upozorava na izazove poput korupcije i organiziranog kriminala. Ovi problemi umanjuju povjerenje mladih u institucije i utiču na njihovu budućnost.

Ministrica poziva sve aktere da se bore protiv ovih pojava kako bi se izgradila stabilna demokratska vlada koja pruža jednake šanse za sve građane.

Zaključak i opredijeljenost za saradnju

Na kraju, Zadić ističe da Austrija ostaje prijatelj BiH i posvećena je budućnosti Zapadnog Balkana. Sat otkucava, i Balkan ne može čekati, poručuje ministrica.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -