Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAustrija Pruža Podršku BiH na Putu ka Evropskoj Uniji

Austrija Pruža Podršku BiH na Putu ka Evropskoj Uniji

Ministrica Zadić o Evropskoj Budućnosti BiH

Ministrica pravde Austrije, Alma Zadić, izjavila je danas u Sarajevu da budućnost Bosne i Hercegovine (BiH) leži u Evropskoj uniji. Ona je naglasila da će Austrija nastaviti pružati podršku BiH na njenom evropskom putu.

Reforme i Evropska Integracija

Nakon sastanka s ministrom pravde BiH, Davorom Bunoza, Zadić je čestitala BiH na provedenim reformama. Pozvala je na nastavak reformskog procesa koji vodi ka evropskoj integraciji. Prema njenim riječima, integracija bi trebala donijeti veću stabilnost, prosperitet i mir za BiH i cijelu regiju.

Ključni Zakoni za Članstvo

Zadić je istakla da je za početak pregovora o članstvu potrebno usvojiti ključne zakone. To podrazumijeva zakonodavne mjere vezane za sudstvo, VSTV (Visoki sudski i tužilački savjet), kao i zaštitu ličnih podataka i granica. Prema njoj, vladavina prava predstavlja temelj demokratskog društva.

Podrška iz Austrije

Ministar Bunoza je naglasio da Austrija spada u najuži krug prijatelja BiH. Izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka i ponovljene podrške Austrije. U naredna tri mjeseca, BiH mora pokazati rezultate i usvojiti potrebne zakone uz podršku evropskih zemalja.

Bunoza je također zahvalio ministrici Zadić na njenoj kontinuiranoj podršci BiH. Njena uloga u ovim procesima će svakako biti značajna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -