Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSindikat radnika u zdravstvu KS odustao od protesta na Skenderiji

Sindikat radnika u zdravstvu KS odustao od protesta na Skenderiji

Razlozi otkazivanja protesta

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo odlučio je otkazati planirane proteste na Skenderiji. Ova odluka donijeta je nakon što nije dobivena dozvola za privremenu izmjenu saobraćaja. Radnici su se okupili u šatorskom naselju blizu zgrade Vlade KS, gdje nastavljaju sa svojim aktivnostima.

Novi planovi sindikata

Prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika sindikata, planiraju se okupiti ispred zgrade Vlade KS kako bi iznijeli svoje zahtjeve. Osnovna želja radnika je povećanje satnice, jer su proteklih mjeseci u pregovorima s Vladom KS.

Pregovori i zahtjevi

Sadiković je izjavio da su u pregovorima počeli u junu i da su prihvatili samo zahtjev za povećanje satnice. Sindikat je tražio 3,70 KM po satu, dok je vlada ponudila 3,25 KM, što je odbijeno. Od tada su počeli štrajkovi i protesti.

Dalji koraci sindikata

Sindikati će se u 12 sati okupiti ispred Vlade. Također, planiraju protestnu šetnju od Vječne vatre do zgrade Vlade KS. Očekuju hitnu sjednicu sa vladom i novu ponudu za satnicu koja bi bila prihvatljiva za sve radnike.

Upozorenje o mogućim štrajkovima

Sadiković je naglasio da će nastaviti s protestima dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Ako ne dobiju zadovoljavajuću ponudu, zdravstveni sistem KS može stati zbog mogućih štrajkova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -