Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRoditelji se protive zatvaranju radionice u Zavodu Mjedenica

Roditelji se protive zatvaranju radionice u Zavodu Mjedenica

Ministarstvo planira promjene

Roditelji djece koja pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica izrazili su nezadovoljstvo odlukom Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Ministarstvo je predložilo da se radionica odvoji od zavoda i preda u ruke nevladinoj organizaciji. Ovo je izazvalo velike proteste među roditeljima koji ne žele da se promjene vrše bez njihovog znanja.

Povijest zavoda Mjedenica

Zavod Mjedenica, koji je osnovan 1947. godine, do sada nije imao zatvorenih dijelova. Prema riječima roditelja, zatvaranje radionice, koja postoji od 1986. godine, čini veliki presedan u historiji ove institucije.

Reakcija roditelja

Jedna majka, koja je prisustvovala protestu, istakla je kako je odluka o zatvaranju povrijedila prava djece. “Nemamo valjanih razloga za ovakve poteze. Uvjeravamo se da je učinjena velika nepravda”, rekla je ona. Roditelji su se žalili Ombudsmanu za ljudska prava i pozvali sve relevantne institucije da im pomognu.

Psihološke posljedice za djecu

Roditelji su zabrinuti za psihološko stanje svoje djece. Jedna majka je naglasila kako je njen sin poslije zatvaranja radionice došao kući uznemiren. “Ministarstvo ne može zatvarati radionice bez zakonskog osnova”, dodala je ona.

Poziv na akciju

Roditelji pozivaju organizacije koje se bave ljudskim pravima da se uključe u njihov slučaj. “Naša djeca su ovdje svakog dana. Učitelji su ih osnažili i opismenili. Ne damo radionicu!”, poručila je majka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -