Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHCivilno društvo presudno za evropske integracije Bosne i Hercegovine

Civilno društvo presudno za evropske integracije Bosne i Hercegovine

Okrugli sto u Banjoj Luci

Na okruglom stolu “Ljudska prava u procesima evropskih integracija”, održanom u Banjoj Luci, naglašena je važnost civilnog društva. Čak i u trenucima kada je Bosna i Hercegovina u zastoju, civilno društvo se prepoznaje kao ključni akter za ubrzanje evropskih integracija.

Uloga civilnog društva

Bojana Selaković, koordinatorica Nacionalnog konventa o EU iz Srbije, istakla je da su iskustva zemalja članica EU pokazala kako aktivno civilno društvo može olakšati proces integracija. “Sve zemlje koje su ušle u EU nisu to mogle postići bez podrške civilnog sektora”, naglasila je Selaković.

Zastoj u integracijama

Komentirajući zastoj BiH, Selaković je napravila paralelu sa situacijom u Srbiji. “Nedostatak političke volje i konsenzusa u društvu uzrokuje blokade”, rekla je.

Monitoring i transparentnost

Alen Gudalo iz Inicijative za monitoring evropskih integracija upozorio je na sužavanje prostora civilnog društva u BiH. On je naglasio potrebu za većom transparentnošću procesa donošenja zakona.

Poređenje sa Hrvatskom

Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava iz Zagreba istakao je da je hrvatski put ka EU bio mnogo jednostavniji. “BiH ima kompleksno političko uređenje, a spoljni pritisci dodatno otežavaju situaciju”, dodao je Novosel.

Na putu prema napretku

Novosel vjeruje da ulazak u EU donosi koristi za društvo, ali je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka. Cijenio je da je transparentnost ključna za smanjenje percepcije o korupciji u pravosuđu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -