Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZenica i Kanton Sarajevo potpisali memorandum o saradnji s dijasporom

Zenica i Kanton Sarajevo potpisali memorandum o saradnji s dijasporom

Nova vrata saradnje s dijasporom

U Gradskoj upravi Zenica danas je potpisan Memorandum o saradnji između Ureda Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu i Grada Zenica. Ova inicijativa je ključni korak prema jačanju veza s bosanskohercegovačkom dijasporom.

Potpisnici i značaj memoranduma

Memorandum su potpisali Emir Ibrahimagić, šef Ureda Vlade KS za dijasporu, i Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave Zenica. Ibrahimagić je naglasio da je ovo prvi memorandum potpisan između Grada Zenica i Kantona Sarajevo.

Uloga dijaspore i zajednički projekti

Ibrahimagić je istakao da je Ured započeo rad na uspostavljanju saradnje s lokalnim samoupravama i udruženjima. Grad Zenica je prepoznat zbog značajnog iskustva u vezi s dijasporom, što je doprinijelo ovoj saradnji.

Važnost lokalne zajednice

Keleštura je naglasio da ovakav model saradnje može poslužiti kao primjer za druge lokalne zajednice. Odnosi prema dijaspori predstavljaju ključnu komponentu razvoja društva.

Obaveze i ciljevi saradnje

Prema odredbama memoranduma, strane potpisnice će razmjenjivati informacije i podržavati zajedničke aktivnosti. Fokus će biti na obrazovanju, nauci, kulturi i očuvanju tradicije među iseljenicima.

Ovaj memorandum predstavlja značajan korak ka uspostavljanju dugoročne i uspješne saradnje između Grada Zenica i Ureda Vlade KS za dijasporu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -