Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina izražava čvrstu podršku Ukrajini

Bosna i Hercegovina izražava čvrstu podršku Ukrajini

Podrška Ukrajini od strane BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, izrazio je snažnu podršku Ukrajini. Ova podrška uključuje priznanje vodstva predsjednika Volodomira Zelenskog i naroda nezavisne Ukrajine.

Osuda ruske aneksije Krima

Bećirović je naglasio da su institucije Bosne i Hercegovine osudile rusku aneksiju Krima. Ovakav potez predstavlja kršenje međunarodnog prava, što je od vitalnog značaja za globalnu stabilnost.

Podrška međunarodnim inicijativama

Od početka ruske agresije, Bosna i Hercegovina se redovno pridružuje izjavama i mjerama Evropske unije. Ove akcije su usmjerene na osudu agresije i podršku Ukrajini.

Rezolucija Generalne skupštine UN-a

BiH je, zajedno sa 140 drugih članica UN-a, podržala Rezoluciju Generalne skupštine. Ova rezolucija potvrđuje važnost obnove ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Razumijevanje ukrajinske patnje

Bećirović je podsjetio na stradanje Bosne i Hercegovine tokom agresije od 1992. do 1995. godine. Njegov stav ukazuje na duboko razumijevanje patnje naroda Ukrajine.

Solidarnost građana BiH

Građani Bosne i Hercegovine su izrazili solidarnost sa Ukrajinom. Bećirović je istakao da podržavanje Ukrajine znači stajati na pravoj strani historije.

Zaključak podrške

Bosna i Hercegovina će nastaviti da pruža podršku Ukrajini. Ova borba je od zajedničkog interesa svih demokratskih snaga u Evropi i svijetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -