Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPremijer Nikšić o Stanju u Elektroprivredi: Katastrofa koja zahtijeva hitne mjere

Premijer Nikšić o Stanju u Elektroprivredi: Katastrofa koja zahtijeva hitne mjere

Teška finansijska situacija u Elektroprivredi

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, izjavio je da nova uprava Elektroprivrede BiH zatiče katastrofalno stanje. Dugovi kompanije iznose 140 miliona KM, dok bi prema svim parametrima, ova kompanija trebala biti profitabilna.

Rast cijena električne energije

Nikšić je istakao da su cijene električne energije morale rasti. Ovo povećanje je neophodno za održavanje funkcionalnosti sistema. Unatoč tim promjenama, građani BiH i dalje imaju jednu od najjeftinijih struja u Evropi.

Zaštita najugroženijih kategorija

Osim toga, naglasio je da 430.000 građana neće biti pogođeno povećanjem cijena. Za 50% korisnika čiji su računi od 50 do 80 KM, povećanje će biti minimalno, od 0,04 feninga do 30 feninga dnevno.

Novi kolektivni ugovor za rudare

Jedan od razloga za gubitke u Elektroprivredi je niska produktivnost rudnika. U saradnji sa rudarima, usvojen je novi kolektivni ugovor koji osigurava bolje uvjete rada i dostojna primanja. Ovo bi trebalo stabilizirati dotok rude potrebne za elektroenergetski sektor.

Prijevazići izazove obnovljivih izvora

Na kraju, Nikšić je istakao usvajanje seta energetskih zakona. Ovi zakoni će omogućiti prelazak na obnovljive izvore energije i pomoći u stabilizaciji elektroenergetske mreže.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -