Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPenzioneri FBiH upozoravaju: Protesti ako ne budu uvaženi zahtjevi

Penzioneri FBiH upozoravaju: Protesti ako ne budu uvaženi zahtjevi

Masovni protesti na horizontu

U slučaju da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne ispuni zahtjeve penzionera, mogući su masovni protesti. Ova informacija proizašla je s današnjeg sastanka u Fojnici, na kojem je prisustvovalo više od 150 članova Saveza udruženja penzionera FBiH.

Sjednica u Mostaru u fokusu

Na sutrašnjoj sjednici u Mostaru, na dnevnom redu će se naći ključni zahtjevi penzionera. Prema riječima Redže Mehića, predsjednika Saveza, odluka o datumu protesta još nije donijeta. Međutim, 17. septembra planiraju predati peticiju koja je potpisivana širom FBiH.

Zahtjevi penzionera

Penzioneri su istaknuli nekoliko ključnih zahtjeva. Njihov prioritet je izmjena Zakona o PIO, posebno u vezi usklađivanja primanja. Traže promjenu formule za usklađivanje penzija tako da se za osnovu uzmu rast prosječne plaće i potrošačka korpa, umjesto BDP-a.

Hitna pomoć penzionerima

Također, penzioneri traže vanredno usklađivanje penzija od sedam posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći. Ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, Mehić najavljuje da će Upravni odbor odrediti mjesto i vrijeme održavanja protesta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -