Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPodrška budućem razvoju NUBBiH: Sastanak ministrice Bošnjak i Aldina Huskića

Podrška budućem razvoju NUBBiH: Sastanak ministrice Bošnjak i Aldina Huskića

Radni sastanak ministarke civilnih poslova

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Dubravka Bošnjak, održala je 10. septembra 2024. radni sastanak s Aldinom Huskićem, predsjednikom Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH).

Trenutna situacija u NUBBiH

Na sastanku je Huskić upoznao ministricu s trenutnim stanjem u NUBBiH, nakon što je Džemal Ovčina, bivši direktor, ispunio uvjete za mirovinu.

Ministrica Bošnjak pružila je snažnu podršku radu biblioteke i izrazila nadu da će institucije poduzeti mjere kako bi se prevazišla teška situacija u kojoj se NUBBiH našla.

Planovi za deblokadu funkcioniranja NUBBiH

Bošnjak se nada da će Vijeće ministara BiH već na sljedećoj sjednici razmotriti prijedloge Ministarstva civilnih poslova. Ovi prijedlozi su usmjereni na deblokadu i normalno funkcioniranje biblioteke.

Ministarstvo je proslijedilo informaciju o statusu NUBBiH Vijeću ministara, tražeći saglasnost za imenovanje upravljačkih struktura na period od 12 mjeseci.

Inicijativa za rješavanje statusa institucija

Još u maju ove godine, Ministarstvo je uputilo inicijativu prema predsjedateljici Vijeća ministara i relevantnim ministrima. Cilj je riješiti pravni i financijski status institucija znanosti i kulture u BiH.

Očekuje se da će Radna skupina pripremiti prijedloge koji će sustavno adresirati probleme ovih ustanova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -