Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRoditelji u Sarajevu kritikovali novi obrazac za izjave o nasilju u školama

Roditelji u Sarajevu kritikovali novi obrazac za izjave o nasilju u školama

Kontroverza oko novog obrasca

Na nedavnim roditeljskim sastancima u sarajevskim školama predstavljeni su novi obrasci. Ovi obrasci omogućavaju djeci da daju izjave kada su svjedoci nasilja. Međutim, mnogi roditelji su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog ovog pristupa.

Pitanja o sposobnosti djece

Jedno od ključnih pitanja je kako dijete koje tek uči pisati može dati relevantnu izjavu. Pojavili su se i strahovi od mogućih zloupotreba. Roditelji se pitaju da li će neka djeca pisati lažne izjave radi zadovoljavanja vlastitih potreba ili želja.

Stručnjaci upozoravaju

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Saudin Sivro, istakao je zabrinutost oko ovog pristupa. U razgovoru za Klix.ba, Sivro je nazvao novi Pravilnik o odgojno-disciplinskim mjerama paradoksalnim.

Paradoks obrazovanja

Sivro je dodao da je absurdno tražiti saglasnost od roditelja učenika prvog razreda za davanje izjava, dok učenici u toj dobi ni ne dobijaju ocjene iz vladanja. Pitajući se kako stručnjaci iz Ministarstva očekuju da djeca koja ne znaju čitati i pisati mogu davati izjave, on naglašava ozbiljnost ove situacije.

Mnogi roditelji smatraju da bi se ovakvi obrasci trebali preispitati, s obzirom na razvojne sposobnosti djece. Ova tema izaziva sve veću pažnju u društvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -