Teške godine za pravljenje zimnice
Zimnica, koja je tradicionalni dio kulinarstva u Bosni i Hercegovini, suočava se sa ozbiljnim izazovima. Cijene povrća i voća na pijacama su značajno porasle. Premda su suše uzrokovale nestašicu, potrošači se suočavaju s našim najskupljim ponudama u historiji.
Skupocjeni sastojci za ajvar
Na pijacama, poput one u Banjoj Luci, paradajz je poskupio više od 100 posto. U julu je koštao između 1,5 i 2 KM, dok je sada njegova cijena uvećana na 3,5 KM. Volovsko srce dostiglo je cijenu od 5 KM. Ostalo povrće poput paprike roge i patlidžana također je znatno poskupjelo.
Neisplativo pravljenje zimnice
Za pripremu ajvara potrebno je oko 30 kilograma paprike roge, a troškovi za namirnice iznose skoro 200 KM. Čak i uz veliki trud, domaćice razmišljaju o isplativosti pravljenja zimnice. Mnoge se odlučuju za kupovinu gotovih proizvoda, koji također nisu jeftini.
Loša potražnja na tržištu
Prema izjavama prodavača, potražnja za povrćem za zimnicu drastično opada. Kupci se odlučuju na voće za pravljenje džemova, dok su šljive zbog sezonskih promjena također skupe. Kilogram šljiva košta oko 3 KM, dok su kruške između 3 i 5 KM.
Ova situacija izaziva zabrinutost među građanima, koji razmatraju svoje opcije u svjetlu rastućih troškova i sve manje ponude. Da li će tradicionalna zimnica ostati samo uspomena?