Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSaša Magazinović se sastao s ruskim političkim zatvorenikom Vladimirom Kara-Murzom u Parizu

Saša Magazinović se sastao s ruskim političkim zatvorenikom Vladimirom Kara-Murzom u Parizu

Susret u Parizu

Šef Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Saša Magazinović, danas je imao značajan susret u Parizu. On se sastao s jednim od najpoznatijih ruskih političkih zatvorenika, Vladimirom Kara-Murzom.

Kara-Murza i njegovo iskustvo zatvora

Kara-Murza je oslobođen u razmjeni ovog ljeta između zapadnih zemalja i Moskve. Ova razmjena je najveća od kraja Hladnog rata. Osuđen je na 25 godina zatvora pod optužbom za “veleizdaju”. Ovo je šokantno jer je maksimalna kazna za ubistvo u Rusiji 15 godina.

Položaj političkih zatvorenika u Rusiji

U Rusiji je trenutno više od šest stotina političkih zatvorenika. Kara-Murza je bio zatvoren u samici, gdje su mačke bile njegovi jedini sagovornici. Tijekom dva i pol godine u zatvoru, jedva je mogao komunicirati s porodicom.

Trovanje i oslobađanje

Vladimir Kara-Murza je 2015. i 2017. bio pratnji i otrovan od strane iste jedinice koja je kasnije otrovala Alekseja Navaljnog. Kada je oslobođen, mislio je da će biti strijeljan. Međutim, završio je u Ankaru, gdje ga je dočekao američki predsjednik Joe Biden.

Poruke nade

U svom završnom govoru u sudu, Kara-Murza je rekao: “Znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom.” Njegova borba za demokratiju i ljudska prava ostaje inspiracija za mnoge.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -