Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUbistvo dvije žene na farmi u Južnoj Africi izaziva bijes i proteste

Ubistvo dvije žene na farmi u Južnoj Africi izaziva bijes i proteste

Tragični događaj na farmi u Limpopu

Ubistvo Marije Makgatho i Locadije Ndlovu, poznate i kao Kudzai Ndlovu, potreslo je Južnu Afriku. Incident se dogodio na farmi u sjevernoj pokrajini Limpopo u augustu. Dvije žene su tragale za mliječnim proizvodima kojima je istekao rok trajanja, ostavljenim da hrane svinje.

Optuženi pred sudom

Vlasnik farme, Zachariah Johannes Olivier, uz nadzornika Andriana Rudolpha de Weta i poljoprivrednog radnika Williama Musoru, suočavaju se s optužbama za ubistvo s predumišljajem. Optužbe uključuju i pokušaj ubistva te posjedovanje vatrenog oružja bez dozvole. Musora, koji je iz Zimbabvea, dodatno je optužen za ilegalni boravak u Južnoj Africi.

Otkrivanje tijela i reakcija javnosti

Preživjeli muškarac, za kojeg se vjeruje da je Ndlvovu suprug, ozlijeđen je i došao do ceste gdje je tražio pomoć. Policija je nekoliko dana kasnije pronašla tijela žena u svinjcu na farmi, što je izazvalo ogorčenje širom zemlje.

Protesti i zahtjevi za pravdom

Ovaj tragični slučaj iznova je ukazao na visoku stopu nasilnog kriminala u Južnoj Africi. Članovi raznih političkih stranaka organizovali su proteste ispred suda, tražeći oštre kazne za optužene te uskraćivanje jamčevine. Ročište je odgođeno do oktobra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -