Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOdluka suda: Kako će se namiriti dug BHRT-a?

Odluka suda: Kako će se namiriti dug BHRT-a?

Dug BHRT-a i imovina Sivi dom

Odlukom suda, dug BHRT-a mora se namiriti prodajom njihove imovine, tačnije zgrade poznate kao Sivi dom. Ova zgrada RTV doma nalazi se na popisu državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja, još od vremena visokog predstavnika Valentina Inzka.

Mogućnosti legalne prodaje

Pitanje koje se postavlja je kako neko može razmišljati o prodaji imovine BHRT-a koja zakonski ne smije mijenjati vlasnika. Ako se proda, može doći do pravne ništavosti, jer bi to značilo indirektan prijenos vlasništva imovine pod zabranom.

Na potezu Vijeće ministara BiH

Sada je na potezu Vijeće ministara BiH, OHR, odnosno visoki predstavnik Christian Schmidt, kao i Pravobranilaštvo BiH. Ova tijela će donijeti ključne odluke u vezi s daljnjim koracima.

Izjava ministra Edina Forta

Ministar prometa i komunikacija BiH, Edin Forto, ranije je naglasio da će tražiti da se otplata duga realizira iz državnog budžeta za 2025. godinu. Forto smatra besmislenim prodajte infrastrukturu koja je ključna za funkcioniranje BHRT-a.

Dug prema EBU

Procijenjena vrijednost imovine BHRT-a iznosi 165.564.697,20 KM, što je skoro deset puta više od duga prema EBU-u. Ova razlika dodatno komplikuje situaciju i stavlja pritisak na vlasti da pronađu smisleno rješenje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -