Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKontrola nad biračkim odborima ostaje u rukama političkih stranaka

Kontrola nad biračkim odborima ostaje u rukama političkih stranaka

Političke stranke i birački odbori

Na predstojećim oktobarskim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, političke stranke zadržat će kontrolu nad biračkim odborima. To je ocjena stručnjaka za izborno zakonodavstvo, Vehida Šehića, predsjednika Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Uloga političkih subjekata

Šehić ističe da politički subjekti na lokalnom nivou imaju ključnu ulogu u imenovanju članova biračkih odbora. Centralna izborna komisija (CIK) BiH bira predsjednike i zamjenike, koji trebaju biti nestranački. No, postavlja se pitanje koliko su ovi ljudi zaista nestranački.

Nedostatak vremenskog okvira

Prema Šehiću, CIK je odbio između 250 i 300 kandidata za predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora zbog njihove povezanosti s političkim strankama. Ova situacija dovodi do sumnje u istinsku nestranačnost tih osoba.

Zamjena pozicija i nezakonita trgovina

Očekuje se da će nastaviti praksa zamjena pozicija unutar biračkih odbora, što će omogućiti strankama da nezakonito dobiju više od jednog člana. Ove aktivnosti su u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH i doprinose daljoj kontroli procesa.

Nedostatak moralne odgovornosti

Šehić također ukazuje na prisutnost političara koji su trenutno pritvoreni ili su ranije osuđivani. Ova situacija ukazuje na ozbiljan nedostatak moralne odgovornosti među kandidatima i političkim subjektima koji ih predlažu.

Pogled u budućnost

Kako bi se promijenio trenutni sistem, potrebno je uvesti nove tehnologije koje bi smanjile ljudski faktor u izbornom procesu. Bez ovih promjena, situacija će ostati neprihvatljiva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -